Idag har man ju alternativet att köpa odlad lax eller vildfångad lax. Det finns många fördelar med att välja den vildfångade laxen framför den som är odlad. Bland annat är den odlade laxen dessvärre ofta fylld med kemikalier, eftersom att man har en del sådant i laxodlingarna. Fisken får i sig det via fodret.
Vildfångad lax, den lever ju fritt i en naturlig miljö innan den fångas. Den äter där vad den är skapt att äta samt att den får simma fritt hur den vill.
Lax i ugn är något av det enklaste du kan laga, bara du låter bli att laga till den för länge, för då blir den torr och ganska trist. Enklast gör du så här:
Värm ugnen till 200 grader (180 varmluft).
Lägg laxen (laxfilé eller laxsida) på ett bakplåtspapper eller i en ugnsfast form med skinnsidan neråt.
Salta och krydda ev. med andra kryddor.
Om du vill, så lägg citronskivor eller färska örter ovanpå laxen.
Ställ laxen mitt i ugnen och baka den i 10-20 min. (se stektider) – beroende på storlek. Du kan också använda en stektermometer – lax ska vara 46-47 grader i mitten, när du tar ut den.
Ta ut laxen ur ugnen och låt den vila några minuter.
Det behövs ingen olja eftersom att laxen är rätt fet i sig själv, men du kan ha det ändå för att tillföra smak om du vill.